Επιλογή κουμπάρων και υποχρεώσεις

|

15 Σεπτεμβρίου 2022, από Αλίκη Κορωναίου

Ένα από τα ερωτήματα που λαμβάνω συχνά, αφορά το ποιες είναι οι υποχρεώσεις των κουμπάρων. Ποιος πληρώνει τι κλπ.. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που με έχουν καλέσει και από τις δυο πλευρές για να μάθουν ποιος πληρώνει τι.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο ρόλος του κουμπάρου αφορά πρωτίστως το δέσιμο και τη νέα συγγένεια που θα δημιουργηθεί και μετά όλα τα άλλα. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα ζευγάρια δέχονται πιέσεις και γι’αυτό το θέμα, κάτι που κάνει την κατάσταση αρκετές φορές να είναι άβολη και αγχωτική.

Πάμε όμως να τα δούμε λίγο ποιο αναλυτικά.

Παλιά….και όταν λέω παλιά εννοώ πριν από 10-15 χρόνια, ο κουμπάρος αναλάμβανε τα έξοδα του στολισμού μαζί με τις λαμπάδες, στέφανα, δίσκο, καράφα, ποτήρι, καθώς και το κόστος της εκκλησίας.

Τότε οι στολισμοί ήταν συγκεκριμένοι και παντού ίδιοι. Μόνο τα χρώματα άλλαζαν.

Δύο μεγάλες συνθέσεις μέσα στην εκκλησία, οι λαμπάδες, στολισμός στα κολωνάκια του διαδρόμου της εκκλησίας εσωτερικά και  συνθέσεις με βάσεις εξωτερικά. Το δώρο λοιπόν του κουμπάρου προς το ζευγάρι ήταν και όλος ο υπόλοιπος στολισμός, εκτός από την ανθοδέσμη και το αυτοκίνητο. Όταν πήγαινες σε ανθοπωλείο (γιατί τότε μόνο αυτά υπήρχαν) αυτό σου έλεγαν. Έτσι λοιπόν επειδή βασική υποχρέωση του κουμπάρου ήταν ο στολισμός των λαμπάδων, έπαιρνε και το κόστος όλου του στολισμού κάτι το οποίο ήταν και είναι λάθος. Και πολλές φορές μάλιστα έπαιρνε και επιπλέον δώρο προς το ζευγάρι!

Αυτό με το πέρασμα των χρόνων αντί να φύγει εξακολουθεί και ισχύει, εσφαλμένα όμως.

Ειδικά σήμερα που ο στολισμός της εκκλησίας έχει πάει σε άλλα επίπεδα αισθητικά αλλά και οικονομικά, καλό είναι να διευκρινιστεί, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις και εντάσεις ανάμεσα σε κουμπάρους και ζευγάρι.

Οι βασικές υποχρεώσεις του κουμπάρου γάμου είναι:

  • Στέφανα γάμου
  • Στολισμένες λαμπάδες 
  • Σετ καράφας, ποτήρι, δίσκος
  • Κρασί για το μυστήριο
  • Κόστος εκκλησίας

Επιπλέον ο κουμπάρος συνήθως κάνει και ένα δώρο στο ζευγάρι, ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα.

Οι καιροί έχουν αλλάξει και πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε αυτές. 

Ο στολισμός ενός γάμου, δεν έχει πλέον σταθερό κόστος. Μπορεί να είναι κάτι από πολύ απλό μέχρι και κάτι πολύ ακριβό. Είναι παράλογο να υποχρεώνουμε τον κουμπάρο να καταβάλει υπέρογκα ποσά σύμφωνα με τα γούστα μας. Εξάλλου ο στολισμός του γάμου είναι κάτι που αφορά το ζευγάρι αποκλειστικά.

Το πιο σημαντικό είναι για την κουμπαριά να έχουν επιλέγει άνθρωποι που μπορούμε να επικοινωνήσουμε και να συζητήσουμε ανοιχτά τα πάντα. Αυτός είναι και ο λόγος αυτής της σχέσης!

 

Φιλικά,

Αλίκη Κορωναίου

Professional Photographer & Bridal Consultant 

Bridal Consulting!

follow us – Instagram 

 

Bridal Diary Shop  Bridal Diary Book   Covid Guide

Copyright : www.bridaldiary.gr  , www.bridaldiaryshop.gr  & Αλίκη Κορωναίου

 

Λήψη με φως ημέρας
Λήψη με φως ημέρας
Photography: Aliki Koronaiou Flowers: Star Moments Events
0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα