Τι άλλαξε φέτος στους γάμους!

|

28  Σεπτεμβρίου 2022, από Αλίκη Κορωναίου

 

Μετά από δύο χρόνια πολλών ακυρώσεων και αναβολών, φέτος το 2022 έγινε “χαμός” με τους γάμους!

Γάμος εδω, γάμος εκεί, γάμος παραπέρα…και ποιος δεν παντρεύτηκε φέτος. Και αυτό προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2023 αλλά και το 2024 μέχρι να επιστρέψουμε στα παλιά φυσιολογικά μας, καθώς ακόμα υπάρχουν οι διστακτικοί της πανδημίας που σκέφτονται ότι μήπως έχουμε ξανά καμιά τρελή κατάσταση!

Φέτος τα μυστήρια έγιναν χωρίς κανέναν περιορισμό. Όμως κάποια πράγματα άλλαξαν. Και όταν υπάρχουν αλλαγές, συνήθως αυτές έρχονται και μένουν. 

Λίγο η πανδημία,  λίγο οι ανατιμήσεις, λίγο οι πυρκαγιές στην Αττική το 2021, λίγο η όλη κατάσταση, έφεραν αλλαγές στους χώρους των δεξιώσεων. 

Και ενώ μέχρι πριν την πανδημία, οι περισσότεροι χώροι είχαν χρέωση ανά άτομο, χωρίς χρέωση ενοικίασης χώρου (πλην εξαιρέσεων) πλέον φαίνεται σχεδόν παντού να έχει παγιωθεί και η ενοικίαση χώρου. 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η μέση τιμή κατ άτομο για την Αττική για την δεξίωση, που ήταν 30 – 35 ευρώ, πλέον να έχει ανέβει με μέση τιμή τα 45 ευρώ ανά άτομο.

Οι χώροι που προ πανδημίας είχαν κόστη 50-55 ευρώ, το άτομο πλέον έχουν εκτοξευτεί στα 70-75 ευρώ το άτομο. 

Αυτά κατά κύριο λόγο έχουν συμβεί στην Αττική, χωρίς να ξέρω ακριβώς τι γίνεται στην επαρχία που πάντα τα κόστη ήταν πιο χαμηλά από την Αττική.

Τα νησιά πάλι, αυτά που αγαπούν πολύ τα ζευγάρια για destination weddings, έχουν πραγματικά εκτιναχτεί στα ύψη. Με μέση τιμή 55 – 60 ευρώ ανά κεφάλι χωρίς ποτά και χωρίς open bar που φτάνει μέχρι και 30 ευρώ το άτομο επιπλέον από το menu. Άρα μιλάμε για 85 – 90 ευρώ ανά άτομο.

Αυτή η αλλαγή αυτόματα ανεβάζει το budget του ζευγαριού περίπου κατά 30% 

Και ενώ αυτή η αύξηση – προσαρμογή πρακτικά δεν μπορεί να γίνει και στο budget του ζευγαριού, αφού το budget έχει πλαφον και η δεξίωση είναι ο βασιλιάς του γάμου, τα ζευγάρια λειτουργούν με την μέθοδο του μειοδοτικού διαγωνισμού σε όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες. Σε απλή μετάφραση, ο επαγγελματίας με την χαμηλότερη τιμή κερδίζει! 

Η επιλογή επαγγελματιών με μόνο κριτήριο την τιμή (και φυσικά όσο πιο πολλά προσφέρονται στην χαμηλή τιμή ακόμα καλύτερα) φέρνει κακές υπηρεσίες και ζευγάρια έξαλλα που στην πραγματικότητα οπως έχω αναφέρει, δεν “φταίει” ο επαγγελματίας αλλά το ζευγάρι, γιατί η επιλογή έχει γίνει με λάθος κριτήρια. Δεν φταίνε πάντα τα ζευγάρια καθώς μπορεί να συμβουν διάφορα, αλλά πρωτίστως όλα ξεκινάνε από την λάθος επιλογή και τις λάθος προσδοκίες.

Μία άλλη αλλαγή που προέκυψε είναι ότι μπήκαν στον κλάδο του χώρου δεξίωσης και χώροι που ναι μεν παρέχουν εστίαση αλλά επειδή στην ουσία παρέχουν και άλλες υπηρεσίες, η εξειδίκευση τους είναι διαφορετική από αυτή της δεξιώσης. Η γαμήλια δεξίωση δεν έχει την λογική εστιατορίου, καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράμετροι που την διαφοροποιούν και αντίστοιχες δυσκολίες και λεπτομέρειες που πρέπει να διαχειριστούν σωστά και με προσοχή.

All inclusive. Υπήρχε ανέκαθεν, αλλά πλέον με πιο έντονη μορφή. Νέες υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών προσφερόμενες από τους χώρους δεξιώσεων, που ενώ φαινομενικά λύνει τα χέρια των ζευγαριών, στην πραγματικότητα το ζευγάρι δεν έχει τον έλεγχο των υπηρεσιών που θα λάβει για την πιο σημαντική και πολυέξοδη μέρα της ζωής του. 

Επίσης, η κρίση που έφερε η πανδημία, έκανε να μπουν και πολλοι νέοι επαγγελματίες στον κλάδο. Και ενώ οι νέοι επαγγελματίες πάντα ανανεώνουν έναν κλάδο και πραγματικά χαίρομαι για το νέο αίμα, δεν μπορώ να σας κρύψω ότι με εκνευρίζει η προσέγγιση όταν είναι με την μορφή…”πάμε να κάνουμε γάμους…έχουν εύκολο χρήμα”

13 χρόνια σε αυτόν τον κλάδο ποτέ δεν είδα το χρήμα να βγαίνει εύκολα σε αυτή τη δουλειά. Όσο πιο μεγάλη η ευθύνη τόσο μεγάλη και η δυσκολία του χρήματος. Εκτός αν κάποιος νομίζει ότι δεν έχει ευθύνη ο γάμος…

Όποιος έχει μία μηχανή, “γίνεται” φωτογράφος, όποιος το “έχει” με την διακόσμηση ασχολείται με στολισμούς, σε όποιον αρέσουν οι γάμοι γίνεται planner, όποιος το “έχει” με το μακιγιαζ γίνεται make up artist κοκ. Η έλλειψη εμπειρίας σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές και δελεαστικές τιμές, κάνει τα ζευγάρια να πέφτουν σε παγίδες.

Υπαρχουν νέοι και νέες στον κλάδο εξαιρετικοί! Πραγματικά ταλέντα. Όμως ο γάμος χρειάζεται εμπειρία και εκπαίδευση προκειμένου να γίνει η δουλειά σωστά.

Όλα αυτά, κάνουν επιτακτική την ανάγκη, τα ζευγάρια να είναι πιο προσεκτικά από ποτέ στις επιλογές τους και στην διαχείριση του budget τους. 

Ξέρετε ότι μπορώ να σας βοηθήσω και ότι έχω τις γνώσεις και την εμπειρία να το κάνω. Και θα το κάνω είτε μέσω των lives, είτε μέσω του Bridal Diary Book, είτε με το Bridal Consulting, είτε με το Wedding Coordination είτε με το Wedding Planning.

Με οποιονδήποτε τρόπο μπορώ, θα σας βοηθήσω. 

Αυτό που θέλω από εσάς, είναι όχι βιαστικές κινήσεις, σωστή σκέψη και κρίση και όλα θα γίνουν με την σωστή οργάνωση!

Η νέα σεζόν lives πλησιάζει! Σας περιμένω όλες εκεί!

Φιλικά,

Αλίκη Κορωναίου

Professional Photographer, Bridal Consultant, Wedding Planner

Bridal Consulting!

follow us – Instagram 

 

Bridal Diary Shop  Bridal Diary Book  

Copyright : www.bridaldiary.gr  , www.bridaldiaryshop.gr  & Αλίκη Κορωναίου

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα